Hoe dicht ik de kloof tussen de generaties

MindTheGap-Generaties

Tegenwoordig lijkt er, op de één of andere manier, steeds meer nadruk te liggen op intergenerationeel kerkwerk – oftewel het meer en meer betrekken van de verschillende generaties.
Maar kan dat eigenlijk wel? Zijn de verschillen tussen de generaties niet véél te groot?
Het antwoord is NEE!
Er zijn zelfs meer overeenkomsten dan je denkt.

Intergenerationeel kerkwerk

Wat betekent dat eigenlijk? 
Het betekent simpelweg dat we, als dienaren van Christus, als leden van het Lichaam van Christus, allemaal onze eigen gaven hebben, maar ook allemaal onze eigen behoeften hebben.
Zie dit overzicht bijvoorbeeld:

 

Generatie

Wat ze inbrengen

Wat ze nodig hebben (geïnspireerd door Eriksons psychosociale fasen)

De stille generatie
(1924 – 1942)

Liefde voor traditie

Kennis van kerkgeschiedenis

Gemeenschapsgeschiedenis en ervaring

Echtheid en oprechtheid

Een plaats om over het leven te praten

Bevestiging van wijsheid

Baby boomers
(1943 – 1964)

Rijke hoeveelheid ervaring en kennis van vrijwilligerswerk

Kennis van kerk en gemeenschap

Ervaring (goede mentoren)

De wens om  de volgende generatie te vormen en leiden

Een plaats om geloof op te bouwen

Een manier om een erfenis achter te laten

Generatie X
(1964 -1980)

Brug tussen generaties

Bekendheid met het oude en het nieuwe

Probleemoplossend vermogen

De wens om  de volgende generatie te vormen en leiden

Een plaats om geloof op te bouwen

Een manier om zaken te integreren op spiritueel en praktisch terrein

Millenials
(1981 – 2000)

Verlangen naar mentorschap

Grote waarde aan gemeenschap hechten

Authentiek geloof en praktisering

Identiteit

Een plaats om identiteit te vinden

Een plaats om een verantwoordelijkheid te dragen / een rol te vervullen

Generation Z (Gen Z)
(2001 – nu)

Technologische standvastigheid

Globaal wereldbeeld

Oriëntatie op gerechtigheid

Initiatief

Een plaats om gaven en talenten te ontdekken

Een plaats om te dienen / om dingen te bereiken

Een veilige plaats om fouten te maken en te groeien

Dat waar de jonge generatie behoefte aan heeft is hetgeen wat de oudere generaties graag aan bij willen dragen. Laten we daar gebruik van maken!

Kennismaken

Laat ze kennis met elkaar maken. Organiseer een kennismakingsavond met een maaltijd, of een speeddate mogelijkheid. Laat ze dingen van elkaar opschrijven waar de één voor de ander voor kan bidden. Laat ze vragen naar elkaars passies, talenten, en interesses. Waar denken ze over na? Waar maken ze zich zorgen over? Laat ze notities maken van wat hen bezig houdt of wat er deze maand staat te gebeuren, zodat ze de ander die week een bemoedigend bericht kunnen sturen. Laat ze weten dat je voor ze bid.

God heeft dit leven rondom relaties ontworpen – met Hem en met anderen om ons heen.

Hoe kunnen we de kloof dichten?

Laten we eerlijk zijn: in de manier waarop de samenleving momenteel gestructureerd is, kan het best ongemakkelijk zijn om contact te maken met generaties buiten de onze. En daarom denken we soms dat we niets gemeen hebben met andere generaties en nog erger, dat we geen vrienden kunnen zijn. Toch weet ik uit ervaring dat dit niet waar is.

Het is waar we aan gewend zijn geraakt, maar het is niet de waarheid. De waarheid is eigenlijk dat het ons leven juist erg verrijkt wanneer we meer en meer met elkaar omgaan.

We hebben meer overeenkomsten dan verschillen, meer dat ons verenigt dan dat ons van elkaar afhoudt. En ik geloof dat het een heel belangrijk onderdeel van het kerk-zijn is. Maar hoe doen we dat dan?

 1. Start langzaam.
  Iedereen heeft wat tijd nodig om hieraan te wennen.
  Als je de verschillende generaties naar elkaars namen vraagt weet het merendeel van de gemeenteleden geen antwoord te geven – we kennen elkaar namen niet.

  Bij kerken met meerdere diensten per zondag gaan de verschillende generaties vaak naar de verschillende diensten. Kinderen en jongeren zitten vaak in leeftijdsspecifieke zondagsschool klassen of jeugdavonden. En soms bevinden ze zich zelfs in aparte gebouwen.
  Het eerste wat we hieraan kunnen doen is gelegenheden creëren waarin de verschillende generaties de mogelijkheid krijgt om elkaars namen te leren kennen.

 2. Zorg ervoor dat iedereen zich onderdeel van de kerk voelt.
  Kortom, gebruik de visie en missie van de kerk, en beschrijf deze zó dat iedere generatie zich erin kan vinden. Maak het zo dat het gebruikt kan worden om te zeggen: ‘Dit is wie WIJ zijn’.

  Gebruik dit niet alleen in je communicatie naar de volwassenen in de gemeente, maar communiceer het ook in diensten en programma’s waar kinderen en jongeren aanwezig zijn.
  Zorg ervoor dat iedereen weet dat ze deel uitmaken van de kerk en dat ze zich kunnen identificeren met de missie.

  Hier kun je lezen dat het niet-onderdeel-voelen-van-het-grote-geheel één van de belangrijkste redenen is dat jongeren de kerk verlaten.
  Laten we dat voorkomen!

 3. Creëer mogelijkheden tot interactie tussen de verschillende generaties.
  Als jouw kerk zo opzet is dat het van nature niet écht mogelijk is voor de verschillende generaties om kennis met elkaar te maken en tot interactie te komen, creëer deze mogelijkheden dan voor ze.

  Organiseer gezamenlijke maaltijden, laat de jeugd een programma organiseren waarbij de 65+ers ook uitgenodigd worden, en laat de oudere generaties iets samen met de jeugd organiseren.
  Organiseer gezamenlijke worship-avonden of andere events waarbij iedereen evenveel inbreng heeft.

 4. Daarnaast is het ook belangrijk om contacten buiten de kerk om te stimuleren. Enkele ideeën hoe dit te doen:

  – Vraag de oudere generatie om filmpjes over zichzelf te maken met een bijzonder getuigenis of interessante hobby. Deel deze video’s 1x per maand met je jeugd.

  – Bedenk een activiteit waarbij groepjes van 3 – 6 tieners volwassenen bezoeken die fysiek niet in staat zijn om buiten de deur te komen, of die vanwege eenzaamheid wel een bezoekje kunnen gebruiken. Laat hen zelf mensen bedenken of help hen hierbij – houd er wel rekening mee dat niet iedere ‘oudere’ hier even geschikt voor is. Wanneer jongeren op bezoek gaan bij een grumpy, demente man die enkel nog klaagt, is dat misschien niet echt iets waar ze blij van worden. Waarschijnlijk heb je zelf wel een redelijk beeld van wat kan en wat minder handig is.

  – Organiseer cursussen met gastsprekers waar er van zowel de jeugd als de oudere generaties vaardigheden worden verwacht. Of waar ze elkaar tot ondersteuning kunnen zijn.

  – Zoek plaatsen waar de verschillende generaties gezamenlijk, in teams, vrijwilligerswerk kunnen doen (dan wel díe taken die de jeugd ook écht uitdagen – dus niet het doen van schoonmaakklusjes of het opknappen van de tuin – mits een jongere hier echt veel plezier aan beleeft)

 5. Het inzetten van  onconventionele manieren.
  Als er altijd een volwassene is die de aanbidding leidt, laat het dan eens door een tiener doen. Als een kind altijd een gebed mag voordragen, laat dat dan eens door een jongvolwassene doen. Verplaats eens wat stoelen en tafels zodat het mensen uitnodigt bij anderen te gaan zitten. Blijf hen vertellen dat we meer met elkaar gemeenschappelijk hebben dan we denken. Stimuleer hen ook om elkaars gezamenlijke voorkeuren, antipathieën en hobby’s te ontdekken.

Ongeacht wat de samenleving ons heeft geleerd, dit is wat we eigenlijk willen.
Dit is hoe we het Lichaam van Christus zijn.
Ons wezen verlangt naar gemeenschap en relaties. Ook op intergenerationeel niveau.
Zo zijn we geschapen!

Dus ook al vergt het wat planning en organisatie, het einddoel is zeker de moeite waard!

Hoe zet jij of jouw kerk intergenerationeel kerk-zijn in?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.