Als een tiener niet meer naar je jeugdgroep komt

Smokebomb-Square


Ken jij ook tieners die van de één op andere dag, niet meer naar je jeugdavonden kwamen? Ik bedoel niet die tieners die op vakantie gingen, gingen verhuizen of een andere geldige reden hadden dat ze niet meer konden komen. Maar díe tieners die zonder reden, er het ene moment nog plezier aan leken te hebben, maar zo ineens niet meer kwamen?

Waarschijnlijk herken je dit!

Wat heb je toen gedaan?...

Gewoon even heel eerlijk…
Je herkent het. tieners blijven weg.
Maar wat heb je toen gedaan?

Vaak blijven tieners weg zonder een duidelijke reden hiervoor aan te geven. Ze komen gewoon niet meer.

Maar soms (maar dan moeten we er wel wat moeite voor doen) kan er zich een kans voordoen dat je zowel de reden van het wegblijven kunt achterhalen als ook dat ze weer terug willen komen naar de groep.

Wil je weten hoe? Hier zijn een aantal tips:

 1. Laat er geen gras over groeien.
  Wacht niet met het connecten met de tiener. Wanneer je twee of drie weken wacht, mis je eigenlijk de kans om te zeggen: ‘Ik geef om je. Het valt me op dat je weg bent. Je bent belangrijk daarom dacht ik….ik bel je even.’ Als er een probleem is kun je daar op deze manier snel achter komen. Het zou een gewoonte moeten zijn dat als een tiener wegblijft van je jeugdgroep, zonder dat hij zich met een specifieke reden heeft afgemeld, je hem gelijk een berichtje stuurt. Dit laat zien dat ze gezien en gemist worden.

 2. Pak je telefoon.
  Appjes of andere korte berichtjes zijn een handige manier om snel in contact te komen, maar zijn ook een makkelijke tool om niet op te reageren. Daarbij is het een veel persoonlijkere vorm door gewoon even te bellen met de tiener (of elkaar ergens live te ontmoeten), wanneer je weet dat er een probleem is ontstaan in het gezin van jongere of met andere tieners op de jeugdavond.
  Als het je doel is om deze tiener weer terug te krijgen bij je ‘kudde’ dan is het schenken van aandacht één van belangrijkste dingen om te doen. En dat lukt je gewoon niet met een makkelijk Whatsapp berichtje.

 3. Pak het probleem aan.
  Als de reden van het wegblijven van de tiener, binnen je jeugdgroep ligt, pak dit probleem dan z.s.m. aan als dat kan. Als het onenigheid met een andere tiener is, dan heb jij als jeugdleider de fantastische kans om het lastige verzoenwerk te vergemakkelijken. Problemen die zijn ontstaan binnen de groep, zijn misschien lastig aan te pakken, maar bieden wel een geweldige kans op de tieners te leren dat ondanks de verschillen, het Lichaam van Christus verenigd moet worden. Het is misschien wat lastig, maar effectief omgaan met de interpersoonlijke strijd in een groep kan de kracht van de groep enorm vergroten.

  Het kan natuurlijk ook zijn dat de oplossing voor het probleem buiten jouw mogelijkheden ligt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de scheiding van de ouders van de tieners definitief is geworden waardoor de tiener sommige weekenden bij zijn/haar vader in een andere stad verblijft. Daar heb je dan geen vat op. Maar ook dan is het o zo belangrijk dat je blijft uitstralen dat de tiener nog altijd gezien en gemist wordt.

 4. Geef niet op.
  Wanneer je contact zoekt met een tiener over de reden waarom hij niet meer naar de jeugdavonden komt, kan het natuurlijk ook heel goed zijn dat hij/zij je als antwoord geeft dat hij daar gewoon niet meer op zit te wachten.
  Wees dan niet meteen tevreden met de ‘nee’ die hij je geeft…in ieder geval niet de eerste keer.
  Wees volhardend: bel de volgende keer dat hij er niet is nog eens terug en nodig hem nogmaals uit. Blijf uiteraard wel redelijk, maar laat gewoon zien dat je hem er graag bij wilt hebben.
  Op een gegeven moment heb je alles gedaan wat je kon. Maar als jij tot het eind hebt laten weten dat hij welkom is, zal het moment waarop hij beslist toch terug te willen komen, voor hem makkelijker zijn, dan wanneer je tussentijds geen contact meer hebt gehad.

 5. Schakel de hulp in van andere tieners waar hij/zij een goed contact mee had.
  Als een tiener het gevoel heeft dat hij gemist wordt door zijn peers (leeftijdsgenoten), is de kans groter dat hij terug zal komen naar de groep.

Er is uiteraard geen in-beton-gegoten, anti-faal methode; een vaste methode die de tiener altijd weer terug zal laten komen naar je jeugdgroep. Sommige dingen heb je gewoon niet in de hand. 

Maar het is essentieel voor de jongere zelf dat hij weet dat hij gekend en gemist wordt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.