9 tips om een jeugdleider met impact te worden.

Een jeugdleider met impact

Iedere jeugdleider, jong of oud, oude rot in het vak of newbie, heeft het verlangen om van waarde te zijn voor de nieuwe generatie.
We verlangen naar een hechte groep tieners die blijft, die elkaar ook buiten de kerkmuren opzoekt, waar een cultuur van discipelschap heerst en waar je een goede band mee opbouwt.

Waarom?

Omdat we willen dat zij de leiders, jeugdwerkers, pastoraal werkers, zondagsschoolleiders, voorgangers, voorbidders van de kerk van de toekomst zijn; oprechte discipelen van Christus.

Dat is wat we willen, we willen een band met ze opbouwen, ze discipelen en ze laten ontdekken wat hun taak in het Koninkrijk is.

En hoe tof is het dat jouw jeugdgroep dé plek is waar jongeren hier kennis mee maken.
Dat je zo’n band met ze kunt opbouwen dat je ze ook daadwerkelijk kunt discipelen en zij zich graag door jou willen laten inspireren.

Hierbij 9 tips om de jeugdleider te worden waar jouw jongeren later nog steeds over zullen praten. Een jeugdleider met impact op de nieuwe generatie.

 1. Doe het vanuit de juiste intenties. Jongeren hebben feilloos in de gaten wanneer je er zit voor andere redenen dan dat je ze gewoon fantastisch vind om mee te werken. Als je het doet omdat je je eigen kinderen in het oog wilt houden, omdat je je verplicht voelt om IETS te doen binnen de kerk, of daar zit omdat het gewoon routine is, dan hebben ze dat onwijs snel in de gaten en zullen ze minder snel geneigd zijn een diepgaande relatie met je aan te gaan.

 2. Houd ook buiten de jeugdavonden om contact met de jongeren. Ze lijken het misschien niet echt op prijs te stellen, of het lijkt dat het ze niet uitmaakt of je naar ze omziet of niet, maar dat is alles behalve waar. Ze zullen dit soort dingen gaan onthouden. Weet je dat ze voor een moeilijk proefwerk zitten, of moet één van hun ouders voor onderzoek naar het ziekenhuis, zijn er zorgen rondom de gezondheid van opa of oma? Stuur ze dan een bemoedigende appje.
  De beste jeugdgroepen zijn díe groepen die naast de wekelijkse jeugdavonden ook op andere dagen contact met elkaar hebben.

  Benieuwd wat je kunt doen met een jongere die je jeugdavonden niet meer bezoekt?
  Lees dan ook het artikel: ‘als-een-jongere-niet-meer-naar-je-jeugdgroep-komt’

 3. Bezoek samen christelijke jeugdevents. Nogmaals, de beste jeugdgroepen zijn meestal díe groepen waar er een sterke relatie is ontstaan tussen jeugd en jeugdleiders. Eén van de beste manieren om deze relatie op te bouwen, is door middel van het bezoeken van jeugdgroep events. Je toont daarmee dat je bereid bent tegemoet te komen aan hun wensen en behoeften.
  Denk aan een concert van een populaire artiest, een christelijke film in de bioscoop, een Heartbeat weekend, Transformed-meeting, EO-jongerendag, Opwekking, Belle-dag voor de meiden, New Wine, en andere christelijke jeugd events bij jouw in de buurt.

 4. Zoek een balans in discipelschap en relatie. Relaties zijn de beste bruggen naar
  discipelschap. Je kunt niet een jongere discipelen als je geen relatie met hem
  hebt
  , maar al te veel jeugdleiders hebben relaties, maar bouwen niet aan
  discipelschap met hun jongeren. Zorg ervoor dat er een goede balans tussen die twee zit.

 5. Blijf in contact met ouders. Ouders zijn nog altijd een belangrijk onderdeel van de (geloofs)opvoeding van de jongeren. Betrek ze bij wat je doet. Houd ze op de hoogte. Organiseer af en toe een avond met ouders erbij – Ouders vs. Jongeren spel, o.i.d., laat ze eens meerijden naar een leuk event of laat ze een avond een bijzonder getuigenis delen.

 6. Betrek ze bij de ‘volwassen’ kerk. Laat ze kennis maken met andere gemeenteleden (vraag ook hen eens een getuigenis te delen tijdens een jeugdavond), geef hen taken tijdens de dienst, laat hen jeugddiensten organiseren, etc.
  Eén van de redenen waarom jongeren de kerk uiteindelijk verlaten is o.a. omdat zij geen aansluiting hebben ervaren bij de andere leden van de gemeente. Ze voelden zich niet betrokken bij het kerk-zijn.
  Lees hier meer over de drie belangrijkste redenen waarom de jeugd de kerk verlaat.

 7. Zoek naar talenten en gaven. Ieder individu heeft zijn of haar eigen, door God gegeven, gaven en talenten. Onderzoek dit samen en kijk hoe dit ingezet kan worden binnen de gemeente.
  Merk je dat een jongere muzikaal talent heeft? Laat hem/haar dit eens inzetten.
  Merk je dat een jongere leiderschapskwaliteiten heeft? Laat hem dan eens een jeugdavond of uitje organiseren.
  Merk je dat een jongere makkelijk uit zijn woorden komt? Laat hem dan eens een presentatie maken over een (christelijk) onderwerp of Bijbeltekst dat hem aanspreekt.

  Daag je jongeren uit op basis van hun competenties en talenten. Scholen doen dit te weinig, hoe tof is het als zij deze succeservaringen dan juist op doen in de veilige omgeving van de kerk.
  Vind je het lastig om iemands talenten te ontdekken, doe dan eens met de jongeren een competentie- of een gaventest.

 8. Wees nieuwsgierig naar wat hen bezighoud. Écht en oprecht. Wat houd jouw jongeren bezig op dit moment? Probeer je te verdiepen in hun leefwereld en blijf met ze in gesprek.
  Speel in op deze zaken evenals op de actualiteiten van deze tijd.

 9. Je hoeft niet alles zelf te doen! Dus vraag om raad!
  Jongeren kunnen met vragen komen waar je simpelweg niet altijd meteen een antwoord op hebt. Een andere reden waarom veel jongeren de kerk verlaten is dat veel van deze vragen onbeantwoord blijven binnen de kerk. Met al onze goede bedoelingen wimpelen we hun vragen soms af, gewoon omdat we niet goed weten welk antwoord we erop moeten geven. Het nadeel daarvan is dat we cruciale zaken en vragen voor hen niet beantwoorden, het toont daarmee dat de kerk in het algemeen, geen antwoord kan geven op hun vragen en dat God misschien zelfs ook niet kan. Als zij daarbij via hun vriendengroep, Netflix of YouTube filmpjes wél antwoorden krijgen op deze vragen, blijven we als kerk nergens meer, en keldert onze geloofwaardigheid enorm.
  Vragen ze naar antwoorden waar JIJ niet een antwoord op weet, geef dit dan eerlijk toe. Ze houden ervan wanneer je eerlijk en open bent. Maar laat het daar niet bij zitten. Zoek het uit, koppel het terug en durf ook eens een avond een extern iemand in te vliegen. Sommige mensen in jouw gemeente zijn gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen. Maak daar dankbaar gebruik van. Soms zijn er onderwerpen waarbij je de expertise buiten je eigen gemeente moet zoeken, maar investeer hierin. Het gaat wel over de toekomst van je jongeren!
  De vijf meest krachtige woorden in deze gevallen zijn:
  ‘Ik weet het niet, maar…’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.