6 tips voor een beter contact met de jongeren in jouw kerk

6 Tips voor beter contact met jongeren _ Speak Life


Ik hoef je niet te vertellen dat relaties tijd nodig hebben. Dat weet je allang. Toch wil ik je er wel even op attenderen dat dat niet alleen geldt voor liefdesrelaties. Het geldt zeker ook voor de relaties die jij wilt opbouwen met de jongeren in jouw kerk.

Daarnaast is het ook zo dat je misschien wel het verlangen hebt om een goede relatie op te bouwen met ALLE jongeren in jouw kerk. Helaas voel ik me dan nu wel genoodzaakt om een punaise in deze bubbel te prikken. Dat gaat hem namelijk niet worden.

Net als je je vriendschappen of liefdesrelaties kiest op basis van wederzijdse aspecten, zal ook de relatie met de ene jongere beter zijn dan de relatie met de andere.

Dit is naar mijn idee ook dé reden waarom je werkt in een team van jeugdleiders en jij niet de enige bent in jouw kerk.

Daarbij is het niet meteen een ‘eitje’ om een goede relatie met de jeugd in de kerk op te bouwen. Want hoe doe je dat nou? Ook al zit jij de hele avond alleen op de bank, er komt geen jongere bij je om even een babbeltje te maken of te vragen hoe het met je is.

SPOILER ALERT…
dat is ontzettend normaal en hoort eigenlijk ook zo.
Is ’t asociaal?
Ik denk het niet.

De wannabe volwassenen...

Zoals je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord zijn pubers vooral met elkaar, met leeftijdsgenoten, bezig. En dit is niet het enige ‘probleem’.

Wij volwassenen maken er nog wel eens een potje van op het moment dat we wél met ze in gesprek gaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel jongeren enorm bedachtzaam zijn in hun openheid naar volwassenen toe. Ook naar jou dus.

Ze zien ons snel als belerend, kritisch en voelen zich meestal niet serieus genomen.

En, laten we eerlijk zijn…
We zijn ook wel vaak geneigd om advies te geven en kritisch te luisteren. Want zeg nou zelf… het is best schattig om te zien dat ze vaak al denken dat ze het leven snappen maar ondertussen nog zo onnozel en soms zelfs dom kunnen reageren. 
Ze zitten nog zo middenin …,
ja,
de adolescentie,
… die fase waarin ze geen kind meer zijn (of nou ja, eigenlijk nog wel maar dat zeggen we ze natuurlijk niet) en ook toch echt nog niet reageren en handelen zoals een volwassene zou doen.

Maar … ze moeten het wel leren.
En wij mensen, leren het best door dingen te doen!

#HoeDan

Wil je een open, eerlijke en sterke relatie met de jeugd opbouwen, doe ze dan voor hoe het moet. Wees zelf open en eerlijk. Toon je van je beste kant – waar ieder mens toe geneigd is – maar durf je ook kwetsbaar op te stellen en wees oprecht.

Een puber is enorm gevoelig voor gelijkwaardigheid. Als hij het gevoel heeft dat je oprecht geïnteresseerd bent en hem als gelijkwaardige gesprekspartner behandelt, voelt hij zich serieus genomen en ontstaat er ruimte voor een goed gesprek.

Houd ook altijd in gedachten dat jij die leeftijd ook gehad hebt. En ja, ze overdrijven enorm en er zijn 1001 andere en ergere dingen op de wereld. En ja, omdat wij al door die fase gegaan zijn, weten wij ondertussen wél hoe het moet, maar HOUD JE IN!

Probeer ze er niet van te overtuigen dat ze zich het niet zo moeten aantrekken. Je helpt hen er niet mee, en je helpt je relatie met hen er ook niet mee. Het werkt in veel gevallen zelfs averechts. Hij ervaart zijn probleem wel als een groot probleem en hij voelt zich op deze manier niet erkend.

Daarom dus 6 tips voor een beter contact met de jongeren in jouw kerk:

  1. Toon interesse en spreek hem aan. Laat het uit jouw komen. Het komt namelijk 9 van de 10 keer niet uit hen. Vraag ze naar hun dag, hun weekend, hun maand, de komende week, de toetsweek op school, de voetbalwedstrijd van afgelopen zaterdag. Een doe niet alleen alsof je geïnteresseerd bent, maar wees oprecht betrokken. Pubers voelen jouw motieven en intenties op hun klompen aan. Ben je niet oprecht? Dan haken ze onmiddellijk af.

  2. Luister! Dit is the biggest issue in de hele communicatie-wereld. We zijn het zo verleerd om naar iemand te luisteren. Écht luisteren, zonder oordelen, zonder meningen te delen, zonder adviezen te geven. Oh, wat vinden we het als volwassenen moeilijk om te luisteren naar die jonge broekies! Maar please, houd je in met praten en luister naar wat er gezegd wordt!

  3. Samenvatten – ‘dus als ik het goed heb begrepen dan…’
    Door dit toe te passen in je gesprek geef je de jongere het idee dat je werkelijk geluisterd hebt naar zijn verhaal zonder hier meteen een mening of advies op los te willen laten.
    Tip: Vertellen ze over hun zenuwen voor het tentamen van aankomende week, zorg er dan voor dat er een notitie in je agenda staat voor de dag van dat tentamen, nog vóórdat je die avond naar huis gaat. Stuur ze een appje op de ochtend van het tentamen. Toon blijk van interesse en het feit dat je de moeite hebt genomen om hem succes te wensen of voor hem te zullen bidden die dag. Deze momenten zijn goud voor je relatie en het contact met de jongere.

  4. Accepteer de jongere zoals hij is. Als er iets is waar we als mensen naar verlangen dan is het dat we mogen zijn, wie we zijn, hoe God ons gemaakt heeft. Vooral jongeren hebben dit in deze periode, waarin hun leven soms best ingewikkeld is, hard nodig. Als je een jongere het gevoel geeft dat je hem volledig accepteert en respecteert dan heeft dat ogenblikkelijk een verbindend effect.

  5. Heb je een gesprek gehad met een jongeren? Rond het dan af met een compliment – ook als je een moeilijk gesprek hebt gehad. Probeer te denken in andermans kwaliteiten en benadruk zijn positieve kanten. Het geeft het idee dat de jongere er (nog steeds) mag zijn en laat zien dat je oog voor hem hebt.

  6. Geef de tiener eens een schouderklopje als je langs loopt. Laat merken dat je ze ziet en hun aanwezigheid opmerkt. Geef kort een compliment over hun aanwezigheid, uiterlijk, of iets wat ze gepresteerd hebben in de afgelopen week (en je voorbij hebt zien komen op social media of in de app).

Vergeet niet dat communicatie met jongeren soms best ingewikkeld kan zijn. Ze zijn gewoon nog écht zo anders en jonger dan wij. Maar vergeet niet dat je zelf ook zo bent geweest. Vergeet ook niet dat je niet in één week een goede relatie met iemand hebt opgebouwd. Laat zien dat je te vertrouwen bent, en dat jij je taak als jeugdleider de moeite waard vind en serieus neemt. En doe dat ook andersom. Laat zien dat de jongere de moeite waard is en serieus genomen dient te worden. Juist, omdat God hem zo wonderlijk mooi gemaakt heeft.

Het zal zowel jou als hem goed doen.

 

Probeer jij ook te bouwen aan een relatie, verbinding en een goede communicatie met de jeugd in jouw kerk? Laat hieronder dan weten waar jij tegenaan loopt! (of waar jij juist gemak van ondervindt)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.